Een winterhit: een recept voor kapustnyak met gierst dat je zeker warm zal houden

Foto: uit open bronnen

Het wordt eenvoudig bereid en het resultaat overtreft altijd de verwachtingen

Kapustnyak met gierst is meer dan zomaar een soep, het is een echte klassieker uit de Oekraïense keuken, een gerecht dat niet meer weg te denken is uit een koude winter. Het wordt eenvoudig bereid en het resultaat overtreft altijd de verwachtingen: dikke, geurige en ongelooflijk voedzame soep. RBC-Oekraïne deelt het recept voor de soep met een verwijzing naar een Facebook-post van kok Jane Lubowitz.

Recept

Ingrediënten:

  • Vet vlees (kip, varken of rund) – 500 g
  • Water – 2 liter
  • Wortelen – 2 stuks
  • Uien – 2 stuks.
  • Aardappelen – 5 stuks
  • Zuurkool – 300 g
  • Gierst – 100 g
  • Laurierblad, zwarte peper erwten naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Knoflook – 1-2 teentjes
  • Zure room – om te serveren

Bereiding:

  1. Spoel het vlees goed af. Vul het met koud water, breng het aan de kook en laat de eerste bouillon weglopen. Hierdoor wordt de bouillon schoner en transparanter. Vul het vlees dan opnieuw met schoon water (2 liter), voeg zout, laurier, een paar erwten zwarte peper en een stuk wortel (een van de twee) toe. Kook tot het vlees helemaal gaar is. Haal het vlees uit de bouillon en laat het een beetje afkoelen, snijd het dan in kleine stukjes of hak het fijn.
  2. Terwijl de bouillon pruttelt, neem je een koekenpan en verhit je er 2 el plantaardige olie in. Snipper de resterende ui en rasp de tweede wortel op een grove rasp. Fruit de uien en wortels ongeveer 1 minuut in de pan – tot ze licht goudbruin zijn. Dit brengt de helderheid en smaak van de soep naar voren.
  3. Spoel de gierst grondig onder stromend water tot het water helder is. Giet er dan kokend water overheen voor 10-15 minuten – dit helpt eventuele bitterheid te verwijderen. Giet het water daarna af.
  4. Knijp de zuurkool goed uit om overtollig sap te verwijderen. Als de kool te zuur is, kun je hem een beetje afspoelen met koud water en dan nog een keer uitknijpen. Snijd eventueel fijner.
  5. Voeg in de opgemaakte bouillon (nadat je het vlees eruit hebt gehaald) de gebakken wortels en uien en aardappelblokjes toe. Kook de soep nog 10 minuten na. Voeg dan de gierst toe. Voeg na nog eens 10 minuten zuurkool toe. Kook de soep verder tot de groenten en gierst helemaal zacht zijn.
  6. Voeg 5 minuten voor het einde van het koken fijngehakte knoflook, zwarte peper (versgemalen is ideaal) en eventueel nog wat zout toe. Haal de pan van het vuur en laat de kapustnjaku onder het deksel minstens 15-20 minuten staan. Dan komen de smaken het best tot hun recht.
  7. Serveer de kapustniak warm en leg stukken vlees die in de bouillon zijn gekookt op borden. Voeg zeker een flinke lepel zelfgemaakte zure room toe, het zal de soep een speciale zachtheid en compleetheid geven.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Handige tips en life hacks voor dagelijks gebruik