Hoe je perfect knapperig spek kunt bakken zonder een gram olie: de chef noemt de beste methode

Foto: uit openbare bronnen

Als je deze methode eenmaal hebt geprobeerd, zul je nooit meer spek in de pan bakken

Je hebt je waarschijnlijk meer dan eens afgevraagd hoe bacon zo knapperig wordt in restaurants en je wilde iets soortgelijks bereiden. Dit product voegt een speciale smaak en aroma toe aan veel gerechten – van klassieke ontbijteieren tot exquise salades. Leer hoe u thuis spek van varkensvlees kunt bereiden, zodat al uw dierbaren verrukt zullen zijn.

Hoe bacon zo knapperig wordt in restaurants – een geheim van chef-koks

De meeste koks en degenen die gewoon van koken houden, weten hoe ze spek moeten bakken in een koekenpan. Giet hiervoor een kleine hoeveelheid olie op de bodem, verhit deze, leg er stukjes smakelijk varkensvlees in en wacht tot ze bruin worden.

En de klassiek geschoolde chef-kok Billy Parisi heeft in een artikel in de Mirror onthuld hoe je knapperig spek in de oven maakt. Volgens de culinaire expert is bakken de beste manier om een “heerlijk en knapperig resultaat” te krijgen. Volgens hem “zul je nooit meer anders koken” als je deze methode uitprobeert.

“Ik heb bacon in de pan gebakken, gegrild en zelfs gefrituurd, maar ik heb nog geen betere manier gevonden om bacon te bakken dan deze,” verzekerde Parisi.

De methode van de chef werkt goed voor dunne plakjes, maar je kunt nog steeds knapperige bacon in de oven krijgen, zelfs als je het dikker snijdt – het duurt alleen drie tot vijf minuten langer om te bakken.

Het resultaat zijn heerlijke, perfect knapperige reepjes met een mooie gouden kleur. Ze behouden hun vorm, terwijl het spek in de pan opkrult tijdens het bakproces. Bovendien vereist bakken in de oven veel minder gedoe en schoonmaakwerk dan traditioneel bakken.

Spek bakken in de oven

Parisi legde in detail uit wat er nodig is om knapperig spek in de oven te krijgen. Neem allereerst een bakplaat en bakpapier. Dit laatste zal volgens de chef-kok niet alleen helpen om een perfecte knapperigheid te krijgen, maar zal ook het kookproces vergemakkelijken. Leg de reepjes varkensvlees op de beklede bakplaat op een afstand van ongeveer 1-1,5 centimeter van elkaar.

Voordat je spek in de oven bakt, moet je beslissen tot welke temperatuur je het gaat opwarmen. En hier biedt de culinaire expert twee opties – 190 °C en 200 °C. In beide gevallen moet de bakplaat tijdens het bakken op het middelste niveau worden geplaatst. Parisi raadt aan om 22-25 minuten te bakken bij 190 °C en 18-22 minuten bij 200 °C.

De chef onthulde ook welk geheim ingrediënt voor knapperig spek je moet toevoegen om de smaak te verbeteren. Hij stelt voor om gemalen peper over het varkensvlees te strooien of het voor het bakken te besprenkelen met ahornsiroop. Laat de stukken na het bakken niet in het gesmolten vet liggen om te voorkomen dat ze zacht worden. Leg ze meteen van de bakplaat op keukenpapier.

Nu weet je precies hoe je bacon knapperig kunt maken zonder olie of een koekenpan te gebruiken. Door het bakken in de oven hoef je ook niet onnodig schoon te maken, want om de keuken weer schoon te maken is het voldoende om het perkament met vetresten in de prullenbak te gooien. Daarna zal je spekpasta, pizza of een ander gerecht dat je wilde maken zeker perfect worden.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Handige tips en life hacks voor dagelijks gebruik