Dubai-chocolade’ kan gevaarlijk zijn: niet veel mensen weten ervan

Foto: uit openbare bronnen

De originele “Dubai chocolade” werd in 2021 gemaakt in de Verenigde Arabische Emiraten door Fix Dessert Chocolatiers.

Bron:

De virale “Dubai-chocolade” met pistachepasta die viral is gegaan op sociale media kan een risico inhouden voor mensen met voedselallergieën. Ondanks het aantrekkelijke uiterlijk en de trendy uitstraling van het dessert, adviseren gezondheidsdeskundigen om voorzichtig te zijn, omdat niet alle ingrediënten op de verpakking staan vermeld en reacties ernstig kunnen zijn. RBC-Oekraïne bericht over de gevaren van deze traktatie en citeert een bericht van voedingsdeskundige en professor Oleh Shvets op Facebook.

Wat is er bekend over “Dubai chocolade”?

De originele “Dubai chocolade” werd in 2021 in de Verenigde Arabische Emiraten gemaakt door Fix Dessert Chocolatiers. De klassieke reep bestaat uit melkchocolade, een delicate pistachevulling, soms met toevoeging van tahini, en een laagje knapperig filodeeg. Na verloop van tijd werd het product zo populair dat het de inspiratie vormde voor een hele productlijn, van pistache latte-drankjes tot gebakjes bij Costco.

Populariteit heeft echter een keerzijde. Samen met de golf van TikTok- en Instagram-video’s hebben artsen in verschillende landen een toename gehad van verwijzingen vanwege allergische reacties op deze zoetigheden. Deskundigen wijzen erop dat “Dubai-chocolade” noten, sesam, tarwe en melk kan bevatten, zelfs als dat niet op het etiket staat.

Wat zijn de gevaren van traktaties

Volgens allergologen reageert ongeveer 40-60% van de mensen die allergisch zijn voor pistachenoten ook op cashewnoten. Tegelijkertijd kan iemand zich bewust zijn van een allergie voor het ene product, maar zich niet bewust zijn van de gevaren van het andere product.

Het fyllodeeg bevat gluten en de room bevat melk, die ook op de lijst van veelvoorkomende allergenen staat.

Sommige varianten voegen tahini toe, d.w.z. sesam, dat officieel erkend is als het negende belangrijkste voedselallergeen in de VS.

Experts adviseren om de productsamenstelling zorgvuldig te lezen en geen snoep te kopen zonder duidelijke informatie over de ingrediënten. Er zijn immers veel vervalsingen op de markt, waarbij de etikettering onnauwkeurig of afwezig kan zijn.

Artsen dringen erop aan: als er na het nuttigen van een toetje sprake is van jeuk, uitslag, zwelling van de keel of tong, moet je onmiddellijk medische hulp inroepen.

De populariteit van “Dubai-chocolade” heeft laten zien hoe snel trends op sociale media consumentengewoonten beïnvloeden. Maar experts wijzen erop dat zelfs de meest trendy lekkernijen de gezondheidsrisico’s niet waard zijn.

De site is niet veilig! Al je gegevens lopen gevaar: wachtwoorden, browsergeschiedenis, persoonlijke foto’s, bankpasjes en andere persoonlijke gegevens worden gebruikt door aanvallers.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Handige tips en life hacks voor dagelijks gebruik