Foto: uit open bronnen
Deze graansoort bevat veel vezels, eiwitten, fosfor en B-vitamines.
Bron:
Perlovka is een gerecht dat veel mensen onderschatten, hoewel het ooit het lievelingseten van Oekraïense Kozakken was en zelfs op de tafel van vorsten belandde. Dit graan bevat veel vezels, eiwitten, fosfor en B-vitamines, dus het is niet alleen hartig, maar ook nuttig. Lees in het artikel van RBC-Oekraïne hoe je deze pap bereidt.
De grutten weken
Veel mensen maken de grootste fout – ze koken droge gort. In feite is het absoluut noodzakelijk om grutten minstens 6-8 uur te laten weken (of beter ’s nachts). Vul het met koud water in een verhouding van 1:3. Dit zal het graan zachter maken, de kooktijd verkorten en de pap malser maken, niet “rubberachtig”.
Koken zonder haasten
Spoel voor het koken de gort af en giet er dan vers water (1:2,5) over. Breng het aan de kook, verwijder het schuim, zet het vuur laag en laat het onder een deksel 30-40 minuten koken. Als je een kruimelige pap wilt, kun je na het koken het eerste water afgieten en opnieuw kokend water gieten – dit verwijdert overtollige kleverigheid.
Voor een nog delicater resultaat na het koken, is het wenselijk om de perlovka in te pakken met een handdoek en 15-20 minuten te laten staan. Op deze manier zal het “afwerken” en zacht worden.
Olie en kruiden toevoegen
De klassieke formule is eenvoudig: “Perlovka houdt van boter”. Voeg een plakje boter toe aan de gekookte pap om de nootachtige smaak te accentueren. Probeer voor de afwisseling eens laurier, kurkuma, gedroogde knoflook of een beetje boter met gebakken uien toe te voegen, zodat het gerecht een diepere smaak krijgt.
Wat te serveren met
Parelgort is perfect te combineren met paddenstoelen, groenten, gestoofd vlees, vis of gewoon groentjes. In een magere versie is het een uitstekend alternatief voor rijst of boekweit.
Waarom een kans geven
Perlovka is niet alleen hartig, maar helpt ook de spijsvertering te normaliseren, verlaagt het cholesterolgehalte en houdt je energieniveau lange tijd op peil. Als het goed gekookt wordt, blijkt het smaakvol, mals en helemaal niet onder te doen voor modieuze granen.
De site is niet veilig! Al je gegevens lopen gevaar: wachtwoorden, browsergeschiedenis, persoonlijke foto’s, bankpasjes en andere persoonlijke gegevens worden gebruikt door aanvallers.
