Hoe aardappelen koken zodat ze niet koken: het belangrijkste geheim

Foto: uit open bronnen

Om aardappelen zacht maar niet gekookt te houden, is het belangrijk om op de waterkwaliteit te letten

Bron:

Bij het koken van aardappelen kunnen fouten worden gemaakt waardoor de aardappelen smaak, vorm of nuttige eigenschappen verliezen. Experts hebben uitgelegd welk water je het beste kunt gebruiken en welke geheimen je helpen om het perfecte resultaat te krijgen. Wat is het belangrijkste geheim bij het koken van aardappelen, vertelt Onet.

Wat is het beste water voor het koken van aardappelen

Om de aardappelen zacht maar niet gekookt te houden, is het belangrijk om op de kwaliteit van het water te letten.

Schoon, gefilterd water is je beste keuze. Het bevat geen chlooronzuiverheden die de smaak van de groenten kunnen beïnvloeden. Zout het water voor het koken. Dit verbetert niet alleen de smaak, maar helpt ook om de structuur van de knollen te behouden. Zelfs een kleine hoeveelheid zout maakt een merkbaar verschil.

Water met een lage pH maakt aardappelen dichter en romiger omdat het de pectineverbindingen versterkt. Als ze koken, is het water waarschijnlijk van de verkeerde samenstelling of was de temperatuur te hoog.

Typische fouten bij het koken van aardappelen

  • Gebruik van kraanwater met onzuiverheden;
  • Aardappelen in kokend water gooien (ze koken ongelijkmatig);
  • Koken op een te hoog vuur;
  • Gebrek aan zout;
  • Verschillende grootte van de stukken, hierdoor wordt een deel van de knollen verteerd en blijft de rest hard;
  • Aardappelen na het koken in heet water laten liggen, waardoor ze weken en smaak verliezen.
  • Kooktrucs voor perfecte aardappelen

Begin met koken in koud water – zo worden de groenten gelijkmatig warm. Voeg een beetje zout, laurier, rozemarijn, tijm of een teentje knoflook toe, ze geven een lekkere smaak.

Voor salades of stoofschotels is het de moeite waard om de zuurgraad van het water te verlagen door 1 el azijn of citroensap toe te voegen, dan blijven de aardappelen vast.

Als je aan het pureren bent, kun je een snufje zuiveringszout toevoegen om de pH van het water te verhogen en de knollen zullen malser en brokkeliger worden.

Op de juiste manier gekookte aardappelen hebben een gouden kleur, een malse textuur en een natuurlijke smaak. Het lijkt een kleinigheid, maar het is de kwaliteit van het water die bepaalt of het gerecht echt lekker zal zijn.

De site is niet veilig! Al je gegevens lopen gevaar: wachtwoorden, browsergeschiedenis, persoonlijke foto’s, bankpasjes en andere persoonlijke gegevens worden gebruikt door aanvallers.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Handige tips en life hacks voor dagelijks gebruik