Foto: uit open bronnen
Aardappelen bewaren in de flat, of je ze in de koelkast kunt bewaren
Bron:
Veel mensen denken ten onrechte dat de koelkast de beste plek is om aardappelen te bewaren om uitlopen te voorkomen.
Inderdaad, na een paar weken rust, dit is 5 tot 9 weken afhankelijk van het ras, beginnen aardappelen actief uit te lopen, waarbij ze vocht en voedingsstoffen verliezen, waardoor de knollen verschrompelen. Bij hogere temperaturen wordt dit proces versneld, omdat het zetmeel snel wordt opgebruikt voor de ademhaling, waardoor de kwaliteit van de aardappel achteruitgaat. In industriële omgevingen worden aardappelen bewaard bij temperaturen tussen 2∘c en 9∘c (afhankelijk van het beoogde gebruik) om aardappelrust te bevorderen, maar deze methode is niet geschikt voor huishoudelijke koeling.
Kunnen aardappelen in de koelkast bewaard worden?
Het bewaren van aardappelen in een conventionele koelkast ondanks de koelfunctie wordt niet aanbevolen. bij temperaturen onder 5°C. Het zetmeel in de knollen begint te veranderen in reducerende suikers. Dit proces staat bekend als “koudzoeten”.
Deze transformatie heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van aardappelen. Aardappelen verliezen hun karakteristieke kruimelige textuur en kunnen kleverig worden wanneer ze gepureerd worden. Bij het bakken of braden krijgt het oppervlak van dergelijke aardappelen een donkerdere kleur.
Het belangrijkste is dat deze suikers bij hoge temperaturen bijdragen aan de vorming van acrylamide, een stof die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Hoe aardappelen bewaren in een stadsflat
In de omstandigheden van een stedelijke flat, waar er geen ideale opslag voor groenten is, vooral in de lente wanneer de temperatuur stijgt, is de belangrijkste taak het vertragen van de metabolische processen van aardappelen zonder ernstige koeling.
Praktische ervaring en wetenschappelijk advies zijn het erover eens dat gebrek aan licht en beperkte luchttoegang hierbij een belangrijke rol spelen.
Eenvoudige en effectieve methoden om aardappelen te bewaren
Plaats aardappelen in een goed afgesloten kist, bak of mand die licht tegenhoudt. aardappelen die in het donker worden bewaard, ontkiemen veel langzamer.
Bewaar aardappelen niet in open bakken. Hoewel knollen moeten ademen, vermindert het enigszins beperken van de luchtstroom, bijvoorbeeld door ze in een dicht geweven gaas in een gesloten kist te bewaren, de intensiteit van de ademhaling en de verdamping van vocht. Dit bootst de gecontroleerde omstandigheden na die in de industrie worden gebruikt om de houdbaarheid te verlengen.
Zoek de koelste plek in je flat met een gematigde temperatuur (idealiter 12∘c tot 15∘c). Dit kan een geïsoleerde loggia zijn, een koele schuur of een kast op afstand van het fornuis.
Zodra de knollen worden blootgesteld aan licht of frisse lucht, ontwaken ze en beginnen ze meteen actief te ontkiemen.
De meest effectieve omstandigheden voor thuisbewaring zijn dus eenvoudig – duisternis, matige luchtdichtheid en geen kou. Hierdoor blijven niet alleen de smaak en textuur van de aardappelen behouden, maar worden ze ook beschermd tegen de vorming van schadelijke stoffen tijdens het koken.
De site is niet veilig! Al je gegevens lopen gevaar: wachtwoorden, browsergeschiedenis, persoonlijke foto’s, bankpasjes en andere persoonlijke gegevens worden gebruikt door aanvallers.
